مفهوم «بعد» در فیزیک و ریاضیات به درجات آزادی‌ای اشاره دارد که یک موجودیت می‌تواند در آن حرکت کند یا تعریف شود. در زندگی روزمره، ما با سه بعد فضایی آشنا هستیم: طول، عرض و ارتفاع. اما ابعاد چهارم و پنجم مفاهیمی هستند که در نظریه‌های پیشرفته‌تری مانند نسبیت خاص و عام اینشتین و همچنین نظریه‌های کیهان‌شناسی و فیزیک کوانتومی مورد بررسی قرار می‌گیرند.
بعد چهارم معمولاً به‌عنوان زمان شناخته می‌شود. در نظریه نسبیت اینشتین، فضا و زمان به‌عنوان یک موجودیت واحد به نام «فضازمان» در نظر گرفته می‌شوند. به‌این‌ترتیب، هر رویداد در جهان نه‌تنها با مختصات فضایی (x، y، z) بلکه با مختصه زمانی (t) نیز مشخص می‌شود. این بعد چهارم به ما کمک می‌کند تا پدیده‌هایی مانند حرکت، علت و معلول و تغییرات را درک کنیم؛ بنابراین بعد چهارم درک ما از پویایی و گذر زمان را تکمیل می‌کند.
بعد پنجم در نظریه‌های فیزیکی فراتر از نسبیت، مانند نظریه کلوضا-کلاین یا نظریه ریسمان، مطرح می‌شود. این بعد ممکن است یک بعد فضایی دیگر باشد که از دید ما پنهان است یا در مقیاس‌های بسیار کوچک «فشرده» شده است. بعد پنجم می‌تواند به ما کمک کند تا نیروهای طبیعت، مانند گرانش و الکترومغناطیس، را به شکلی یکپارچه‌تر تبیین کنیم. در برخی تفسیرها، بعد پنجم ممکن است به معنای مسیرهای جایگزین واقعیت یا امکان گذر به جهان‌های موازی نیز باشد.
تفاوت اصلی بین بعد چهارم و پنجم در نوع آن‌ها و نقشی که در درک ما از جهان ایفا می‌کنند، نهفته است. بعد چهارم با زمان و تجربه خطی ما از زندگی مرتبط است، درحالی‌که بعد پنجم غالباً به‌عنوان یک بعد فضایی اضافی با ویژگی‌های نامرئی شناخته می‌شود که در سطح تجربی ما قابل‌مشاهده نیست اما می‌تواند در مدل‌سازی‌های ریاضی و نظری به توصیف بهتر جهان کمک کند. اگر بعد چهارم به ما اجازه می‌دهد حرکت و تغییر را درک کنیم، بعد پنجم افق‌های جدیدی برای فهم ساختار بنیادین کیهان می‌گشاید.
در برخی نظریه‌های فیزیک مدرن، مانند نظریه ریسمان یا نظریه بعد پنجم، فرض می‌شود که ابعادی وجود دارند که برای ما «پنهان» یا «غیردسترس» هستند. موجودی که در بعد پنجم قرار دارد، از دید ریاضی می‌تواند تمام ابعاد پایین‌تر از خود (یعنی چهار و سه و…) را ببیند و بر آن‌ها تسلط داشته باشد. این مشابه این است که ما یک صفحه کاغذ دوبعدی را مشاهده کنیم و چیزی را از بالا درون آن قرار دهیم، درحالی‌که موجودی دوبعدی روی کاغذ قادر به دیدن یا درک ماهیت ما نیست؛ بنابراین موجودات بعد پنجم می‌توانند موجودات بعد چهارم یا پایین‌تر را ببینند، درک کنند و حتی بر آن‌ها تأثیر بگذارند؛ اما برعکس این قضیه صادق نیست.

در سوره اعراف خداوند متعال فرموده اند:

یَا بَنِی آدَمَ لَا یَفْتِنَنَّکُمُ الشَّیْطَانُ کَمَا أَخْرَجَ أَبَوَیْکُمْ مِنَ الْجَنَّهِ یَنْزِعُ عَنْهُمَا لِبَاسَهُمَا لِیُرِیَهُمَا سَوْآتِهِمَا إِنَّهُ یَرَاکُمْ هُوَ وَقَبِیلُهُ مِنْ حَیْثُ لَا تَرَوْنَهُمْ إِنَّا جَعَلْنَا الشَّیَاطِینَ أَوْلِیَاءَ لِلَّذِینَ لَا یُؤْمِنُونَ ﴿۲۷﴾
اى فرزندان آدم، شیطان شما را نفریبد، چنانکه پدر و مادر [نخستین‏] شما را از بهشت آواره کرد و لباس آنان را از آنان برکند تا عورتشان را بر ایشان آشکار کند، او و همانندانش شما را از جایى که شما آنان را نمى‏بینید، مى‏بینند، ما شیاطین را سرور نامؤمنان گردانده‏ایم‏
 یک نکته در اینجا قابل‌ذکر است هر پدیده‌ای در جهان هستی به جز ذات اقدس الهی دارای یک دلیل علمی است که ممکن است دانش کنونی انسان از درک و فهم آن عاجز باشد به همین دلیل موجوداتی که دارای اشکالی مانند “اجنه” و “شیاطین” و… که از درک علمی آن عاجز است و یا بطور مستقیم مشاهده نمی‌نماید را در زمره متافیزیک دسته‌بندی می‌نماید، درحالی‌که خلقت این موجودات نیز آکنده به دلایل علمی است، تنها تفاوت این موجودات با انسان در این است که آن‌هادر ابعاد بالاتر از جمله بعد پنجم قرار دارند و حضور در بعد پنجم به آن‌ها این امکان را می‌دهد که سرعت حرکت و عمر طولانی‌تری داشته باشند و زمان برای آن‌هابه کندی سپری شود و رخدادها را از ابعاد وسیع‌تری ببیند و مقداری دانش وسیع‌تری نسبت به انسان داشته باشند، تعبیر قرآن نیز از او “شیطان” همانندانش “اجنه و در این تعبیر اجنه شیطانی”است و تعبیر اینکه “از جایی که شما آن‌هارا نمی‌بینید به مفهوم بعد پنجم یا بالاتر است؛ زیرا ما در بعد چهارم قرار داریم و موجودی که در بعد چهارم است توانایی دیدن موجودات بعد پنجم را ندارد؛ اما سایه موجودات بعد پنجم بروی ما موجودات بعد چهارم می‌افتد و توانایی اثرگذاری بر ما را دارند، بااین‌وجود که آن‌هاتوانایی اثرگذاری بر ما را دارند قرآن می‌فرماید ما شیاطین را سرور نامومنان گردانیدیم به این مفهوم که اگر فردی مؤمن باشد شیاطین توانایی کم‌تری برای اثرگذاری بر وی دارند.
برچسب ها:

رامین

👨🏻‍🎓مهندسی برق-قدرت/علوم سیاسی/تاریخ در سطح کارشناسی-مطالعات منطقه ای-خاورمیانه-در سطح ارشد.

🟢نوکر امام حسین(ع)🩷 و فدایی امام عصر(عج)🩷🩷

http://raminfakhari.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *