خط بریل یک سیستم نوشتاری خاص است که به افراد نابینا این امکان را می‌دهد تا با لمس نقاط برجسته روی کاغذ، خواندن و نوشتن را تجربه کنند. این سیستم به آن‌ها کمک می‌کند تا به اطلاعات دسترسی یابند، استقلال بیشتری پیدا کنند و با دیگران ارتباط برقرار کنند. اهمیت خط بریل در توانمندسازی افراد نابینا و ایجاد فرصت‌های برابر برای آن‌ها در زندگی روزمره و تحصیل نهفته است.
امروزه خط بریل در حوزه‌های مختلفی از جمله چاپ کتاب‌ها و مجلات، تابلوهای راهنما در مکان‌های عمومی و دستگاه‌های الکترونیکی به کار می‌رود. اختراع این سیستم نوشتاری به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین دستاوردهای بشر در زمینه توان‌بخشی شناخته می‌شود و به میلیون‌ها نفر نابینا در سرتاسر جهان کمک کرده است تا زندگی پربار و مستقلی را تجربه کنند.

لویی بریل، نابغه‌ای که در سال ۱۸۰۹ به دنیا آمد، در سن سه‌سالگی بینایی خود را از دست داد و به مدرسه‌ای برای نابینایان رفت. در آن زمان، سیستم‌های نوشتاری موجود برای نابینایان ناکارآمد بودند. او در سن پانزده‌سالگی با الهام از سیستم نوشتاری “نوشته شبانه” که توسط چارلز باربیه طراحی شده بود، تصمیم به ایجاد یک سیستم نوشتاری جدید گرفت که بتواند نیازهای نابینایان را بهتر برآورده کند.
اختراع خط بریل به‌عنوان یک تحول بزرگ در زندگی نابینایان شناخته می‌شود و به آن‌ها امکان دسترسی به آموزش و اطلاعات را می‌دهد. این سیستم به‌سرعت در سطح جهانی پذیرفته شد و در زمینه‌های مختلفی از جمله آموزش، ادبیات و فنّاوری کاربرد دارد. خط بریل به نابینایان کمک می‌کند تا به طور مستقل زندگی کنند و در دستگاه‌های الکترونیکی و نرم‌افزارهای مختلف نیز به کار گرفته شده است.

در آیه هفتم سوره الانعام خداوند متعال فرموده اند:

وَلَوْ نَزَّلْنَا عَلَیْکَ کِتَابًا فِی قِرْطَاسٍ فَلَمَسُوهُ بِأَیْدِیهِمْ لَقَالَ الَّذِینَ کَفَرُوا إِنْ هَذَا إِلَّا سِحْرٌ مُبِینٌ ﴿۷﴾
و اگر مکتوبى نوشته بر کاغذ بر تو نازل میکردیم و آنان آن را با دستهاى خود لمس میکردند قطعا کافران مى گفتند این  جز سحر آشکار نیست (۷)
همان‌طور که مشاهده می‌کنید، در این آیه خداوند به‌صورت غیرمستقیم در این آیه به خطر بریل که ۱۲۰۰ سال بعد اختراع شد اشاره کرده‌اند و کافران را نیز به نابینا تشبیه کرده‌اند (با این توضیح که مفهوم این آیه این مسئله است که کافران خود را به نابینایی زده‌اند و نمی‌خواهند حقیقت را ببینند و این مسئله با نابینای مادرزاد متفاوت است). در روش خط برین نوشته با دست‌ها لمس می‌شود و فرد نابینا از با استفاده از موقعیت برجستگی‌های روی صفحه موفق به تشخیص شکل حروف و خواندن آن می‌شود.
با افزودن این توضیح که خدواند متعال در جاهای دیگری از قرآن کریم نیز کافران را به نابینا تشبیه فرموده اند:
فَکَذَّبُوهُ فَأَنْجَیْنَاهُ وَالَّذِینَ مَعَهُ فِی الْفُلْکِ وَأَغْرَقْنَا الَّذِینَ کَذَّبُوا بِآیَاتِنَا إِنَّهُمْ کَانُوا قَوْمًا عَمِینَ ﴿الأعراف ۶۴﴾
اما سرانجام او را تکذیب کردند و ما او و کسانی را که با وی در کشتی بودند رهائی بخشیدیم و آنها که آیات ما را تکذیب کردند غرق نمودیم چه اینکه آنها جمعیتی نابینا (و کور دل) بودند. (الأعراف ۶۴)
وَحَسِبُوا أَلَّا تَکُونَ فِتْنَهٌ فَعَمُوا وَصَمُّوا ثُمَّ تَابَ اللَّهُ عَلَیْهِمْ ثُمَّ عَمُوا وَصَمُّوا کَثِیرٌ مِنْهُمْ وَاللَّهُ بَصِیرٌ بِمَا یَعْمَلُونَ ﴿المائده ۷۱﴾
و گمان کردند مجازاتی در کار نخواهد بود لذا (از دیدن حقایق و شنیدن سخنان حق) نابینا و کر شدند سپس (بیدار گشتند و) خداوند توبه آنها را پذیرفت دگر بار (بخواب غفلت فرو رفتند و) بسیاری از آنها کور و کر شدند و خداوند به آنچه انجام میدهند داناست. (المائده ۷۱)

رامین فخاری

فارغ التحصیل:
لیسانس برق و قدرت
لیسانس علوم سیاسی
فوق لیسانس مطالعات منطقه-خاورمیانه دانشگاه علامه طباطبایی

دانشجوی:
لیسانس تاریخ
فوق لیسانس اقتصاد

نوکر امام حسین و اگه قبول کنه خاک پای امام زمان

https://mojezatelmiquran.ir

0 نظر روی “پیش گویی اختراع خط بریل در قرآن کریم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *