![](https://mojezatelmiquran.ir/wp-content/uploads/2023/01/blk.png)
سیاهچالهها به دلایل فیزیکی خاصی نمیتوانند نور را از خود عبور دهند. این دلایل شامل موارد زیر است:
۱. جاذبه بسیار قوی: سیاهچالهها جاذبهای بسیار قوی دارند که حتی نور را نیز به سمت خود میکشند. زمانی که نور به افق رویداد سیاهچاله میرسد، نمیتواند از آن فرار کند و در نتیجه به داخل سیاهچاله کشیده میشود.
۲. افق رویداد: افق رویداد مرزی فرضی است که پس از آن هیچچیز، حتی نور، نمیتواند از سیاهچاله فرار کند. جاذبه در این مرز بهقدری شدید است که مسیر نور را به سمت داخل سیاهچاله منحرف میکند.
۳. تابعهای زمان – فضا: طبق نظریه نسبیت عام انیشتین، جرمهای بزرگ مثل سیاهچالهها میتوانند فضا و زمان را بهشدت خم کنند. این خمیدگی بهاندازهای است که نور نمیتواند بهصورت مستقیم حرکت کند و در مسیر منحنی قرار میگیرد که به داخل سیاهچاله ختم میشود. ۴. سرعت گریز: سرعت گریز از سیاهچاله بیشتر از سرعت نور است. ازآنجاکه هیچچیزی نمیتواند سریعتر از نور حرکت کند، هیچچیز نمیتواند از سیاهچاله فرار کند. بهاینترتیب، سیاهچالهها به دلیل جاذبه بسیار قوی و خمیدگی شدید فضا-زمان، نوری که به سمت آنها میرود را به دام میاندازند و اجازه نمیدهند که از آنها عبور کند، به همین دلیل آنها بهصورت تاریک و غیرقابلمشاهده ظاهر میشوند.
در سوره التکویر خداوند متعال فرموده اند:
فَلَا أُقْسِمُ بِالْخُنَّسِ ﴿۱۵﴾الْجَوَارِ الْکُنَّسِ ﴿۱۶﴾ سوگند به ستارگانی که باز میگردند.﴿۱۵﴾احرکت میکنند و از دیده ها پنهان میشوند.﴿۱۶﴾
واژه عربی “بِالْخُنَّسِ ” یک مفهوم دیگر دارد و معنی آن واجب به فارسی خجالتی میشود[منبع] به این معنی که ستارهای که خجالت میکشد خود را نشان بدهد و همانطور که اشاره شد سیاه ساله ستارهای است که که مرده است و تاریک شده است و بنا به تعبیر قرآن خجالت میکشد خودش را نشان بدهد اما مفهوم واژه”الْکُنَّسِ”نیز به معنی مکان اجتماع و جمع شدن است. [منبع]، همانطور که میدانید سیاهچالهها به دلیل داشتن نیروی گرانش و جاذبه قوی همه اجسام را به خود جذب میکنند و در درون خود جمع میکنند و مفهوم قرآن کریم از محل اجتماع نیز محل فشرده شدن و جمع شدن اجسام در سیاهچالهها است که کاملاً با واقیعت های علم روز مطابقت دارد اما یک کلید واژه بسیار کلیدی در آیه ۱۶ اشاره به حرکت ستاره خجالتی است زیرا سیاهچالهها با سرعت بسیار زیادی در حال حرکت هستند به طور مثال دانشمندان یک سیاهچاله را کشف کردند که ده برابر سنگینتر از خورشید است ولی با سرعت معادله سرعت نور به دور خود میچرخد[منبع] و یا دانشمندان یک سیاهچاله دیگر را کشف کردند که با سرعت ۱۱۰ هزار مایل در ساعت در حال حرکت در داخل یک کهکشان است. [منبع]
یک مورد دیگر این است که همانطور که اشاره شد یک ستاره در هنگام مرگ جرم خود را در درون خود فرو میریزد و مبدل به ابرنواختر یا سیاهچاله میشود، در قرآن کریم خداوند متعال نیز به این مساله هم اشاره فرمودهاند:
وَالنَّجْمِ إِذَا هَوَى ﴿۱﴾