اخیرا کتاب جدیدی تحت عنوان”از جوامع ابتدایی تا ذن”تالیف میرچاالیاده اسطوره شناس و دین پژوه رومانیایی در ایران منتشر شده است که در قسمتی از کتاب به اعتقادات بومیان استرالیایی می پردازد نکته جالب این است که در میان اعتقادات بومیان استرالیایی اعتقاد به یک طوفان بزرگ نیز وجود دارد که بومیان استرالیایی آن را حس کرده اند و اشاره شده است از میان بومیان تنها اشخاصی زنده ماندند که به بالای کوه پناهنده شده اند،در این مساله که طوفان نوح در منطقه ی خاورمیانه بین عراق ایران و ترکیه امروزی رخ داده است و کشتی حضرت نوح در کوههای آرارات به زمین نشسته است در بین بسیاری از اندیشمندان دینی و باستان شناسان اتفاق نظر وجود دارد اما ابعاد طوفان به اندازه ای بوده است که بومیان استرالیا نیز آن را حس کرده اند و به احتمال زیاد تمام زمین را تحت تاثیر قرار داده است،در صفحه ۳۱ چاپ اول این کتاب که انتشارات پارسه آن را منتشر کرده است آمده است:
“”در میان همه قبایلی که در یوئین کورینگال حاضر می شوند، ایمان به دارامولون «پدر» و پیامبان، در وردگار» رواج دارد. من آنها را در فصول بعدی مفصلا توصیف کرده ام و ممکن است اکنون در دستورالعمل های مربوط به شعائر اشاره ای گذرا به آنها داشته باشم. در اعصار دور دارامولون به همراه مادرش، نگالال بال بر روی زمین زندگی می کرد. زمین در اصل «مثل آسمان عریان و همچون سنگ سخت» بود و خشکی تا جایی که امروزه دریاست، امتداد داشت. به جز حیوانات، پرندگان و خزندگان هیچ انسانی اعم از مرد یا زن وجود نداشت
. او درختان را روی زمین قرار داد. پس از آنکه کابوکا، یک باسترک، باعث چنان سیلی و توفانی در زمین شد که کل خشکی ساحلی را فرا گرفت، به جز کسانی که خود را از سیل بر فراز کوه درومداری بالا کشیده بودند، هیچ انسانی زنده نمانده بود. آن گاه دارامولون به آسمان رفت؛ او اکنون در آنجا زندگی می کند و از آنجا بر کردار انسان ها نظارت دارد او نخستین کسی بود که کورینگال و غرش گاو نر را ایجاد کرد، که همان صدای واقعی اوست. او به مردم بوئینگفت چه کار کنند و به آن ها قوانینی عرضه داشت که از پدر به پسر تا به امروز منتقل شده است. او به گومرها قدرت داد تا از جادوی جویاس و سایر جادوها استفاده کنند. وقتی انسانی می میرد، و تولوگال (روح) او منفک می شود، این دارامولون است که با آن ملاقات می کند””
نکاتی که قابل اشاره این است که در میان بومیان استرالیا اعتقاد به یک خدا بنام دارامولن وجود داشته است که اعتقاد داشته اند این خدا مادری بنام نگالال بال داشته است،در باره این مساله بحث نمی کنیم زیرا در بخشی از اعتقادات موارد این شکلی نیز وجود دارد مثلا در مسیحیت نیز حضرت عیسی مسیح(ع) را فرزند خدا می دانند و به تثلیث قائل هستند ولی در اصل یکتا پرست بودن مسیحیان تردیدی وجود ندارد،اما قسمت هایی از متن که با رنگ سبز مشخص شده است دقیقا به حادثه طوفان نوح اشاره میکند نکته قابل اشاره این است که در ناحیه ای که طوفان رخ داد فرزند حضرت نوح نتوانست با پناهنده شدن به بالای کوه خود را نجات دهد ولی به مرور با دور شدن از کانون طوافان بخشی از بومیان استرالیا توانسته بودند که جان خود را نجات بدهند نکته جالب دیگر در ادامه به مرگ انسان و دیدار انسان با خدا پس از مرگ که در شعائر مذهبی اسلام نیز آمده است اشاره می کند.
حال به برسی تطبیقی آیات مرتبط با طوفان نوح و آفرینش با اعتقادات بومیان استرالیا می پردازیم:
َاللَّهُ أَنْبَتَکُمْ مِنَ الْأَرْضِ نَبَاتًا ﴿۱۷ثُمَّ یُعِیدُکُمْ فِیهَا وَیُخْرِجُکُمْ إِخْرَاجًا ﴿سوره نوح آیه۱۸﴾وَاللَّهُ جَعَلَ لَکُمُ الْأَرْضَ بِسَاطًا ﴿سوره نوح آیه۱۹﴾﴾
و خدا[ست که] شما را [مانند] گیاهى از زمین رویانید (۱۷)سپس شما را در آن بازمى گرداند و بیرون مى آورد بیرون آوردنى [عجیب] (۱۸)و خدا زمین را براى شما فرشى [گسترده] ساخت (۱۹)
یک مقایسه با قسمت های صورتی رنگ در متن کتاب که به اعتقادات بومیان استرالیا اشاره شده است با آیات قرآن مشابه بودن این اعتقادات را به ما اثبات می کند این مساله نشان از این می دهد که همه ادیان الهی در اصل یکی هستند.
وَقَالُوا لَا تَذَرُنَّ آلِهَتَکُمْ وَلَا تَذَرُنَّ وَدًّا وَلَا سُوَاعًا وَلَا یَغُوثَ وَیَعُوقَ وَنَسْرًا ﴿سوره نوح۲۳﴾و گفتند زنهار خدایان خود را رها مکنید و نه و د را واگذارید و نه سواع و نه ی غوث و نه ی عوق و نه ن سر را (سوره نوح۲۳)مِمَّا خَطِیئَاتِهِمْ أُغْرِقُوا فَأُدْخِلُوا نَارًا فَلَمْ یَجِدُوا لَهُمْ مِنْ دُونِ اللَّهِ أَنْصَارًا ﴿سوره نوح۲۵﴾[تا] به سبب گناهانشان غرقه گشتند و [پس از مرگ] در آتشى درآورده شدند و براى خود در برابر خدا یارانى نیافتند (سوره نوح۲۵)
حال به آیه طلایی این سوره می رسیم:
« وَقَالَ نُوحٌ رَّبِّ لَا تَذَرْ عَلَی الْأَرْضِ مِنَ الْکافِرِینَ دَیارًا » پروردگارا از کافران در روی زمین هیچ دیّاری باقی مگذار.(سوره نوح آیه ۲۶)
نکته طلایی این آیه این است که حضرت نوح از خداوند میخواهد که کافران را از روی زمین نابود کند که این آیه می تواند جهانی بودن طوفان نوح را اثبات کند و مساله دوم این مساله را اثبات کند که حضرت نوح از خداوند خواسته است که کافران را نابود کند و بقیه مومنان در سراسر زمین در امان بوده اند که اقوام خداپرست استرالیایی نیز می توانستند جزو دسته نجات یافتگان باشند.
حال به آیات مربوط به سوره هود می پردازیم
وَهِیَ تَجْرِی بِهِمْ فِی مَوْجٍ کَالْجِبَالِ وَنَادَى نُوحٌ ابْنَهُ وَکَانَ فِی مَعْزِلٍ یَا بُنَیَّ ارْکَبْ مَعَنَا وَلَا تَکُنْ مَعَ الْکَافِرِینَ ﴿۴۲﴾و او آنها را از لابلای امواجی همچون کوهها حرکت میداد، (در این هنگام) نوح فرزندش را که در گوشه ای قرار داشت فریاد زد، پسرم: همراه ما سوار شو و با کافران مباش: (۴۲)
قَالَ سَآوِی إِلَى جَبَلٍ یَعْصِمُنِی مِنَ الْمَاءِ قَالَ لَا عَاصِمَ الْیَوْمَ مِنْ أَمْرِ اللَّهِ إِلَّا مَنْ رَحِمَ وَحَالَ بَیْنَهُمَا الْمَوْجُ فَکَانَ مِنَ الْمُغْرَقِینَ ﴿۴۳﴾گفت به کوهی پناه میبرم تا مرا از آب حفظ کند، گفت امروز هیچ حافظی در برابر فرمان خدا نیست، مگر آن کس را که او رحم کند، در این هنگام موجی در میان آندو حائل شد و او در زمره غرق شدگان قرار گرفت (۴۳)
نکته در استرالیا که کانون سیل نبوده است عده ای از انسان های احتمالا متقی که توانسته بودند به بالای یکی از کوهای مرتفع بروند نیز هیچ انسانی زنده نمانده بود.
اما به آیه طلایی سوره هود در این باره نیز می پردازیم
« قِیلَ یا نُوحُ اهْبِطْ بِسَلاَمٍ مِّنَّا وَبَرکاتٍ عَلَیک وَعَلَی أُمَمٍ مِّمَّن مَّعَک (هود /۴۸)» ( به نوح ) گفته شد: ای نوح! با سلامت وبرکت ازناحیه ما بر تو بر تمام امتهای که با تو اند، فرود آی.
این آیه نیز به تعداد دیگری از امت ها که از طوفان نجات یافته اند نیز اشاره می کند،که می تواند به بقیه امت هایی که در زمین پراکنده شده اند نیز اشاره داشته باشد.
به چند آیه در سوره الذارات نیز می پردازیم:
سَلَامٌ عَلَى نُوحٍ فِی الْعَالَمِینَ ﴿۷۹﴾إِنَّا کَذَلِکَ نَجْزِی الْمُحْسِنِینَ ﴿۸۰﴾إِنَّهُ مِنْ عِبَادِنَا الْمُؤْمِنِینَ ﴿۸۱﴾ثُمَّ أَغْرَقْنَا الْآخَرِینَ ﴿۸۲﴾
سلام باد بر نوح در میان جهانیان. (۷۹)ما اینگونه نیکوکاران را پاداش میدهیم. (۸۰)چرا که او از بندگان با ایمان ما بود. (۸۱)سپس دیگران را غرق کردیم. (۸۲)
نتیجه گیری:
بین همه مفسران اسلامی در باره محدوده طوفان نوح اختلاف وجود دارد،نوشته های بالا نیز از شواهد و قرائن استنباط شده است،ولی مساله ای که هست حتی اگر طوفان نوح جهانی هم باشد،هیچ چیز از جمله نجات سایر اقوام از محدوده قدرت خداوند نیز خارج نیست،ممکن است که شدت طوفان در منطقه خاورمیانه بیشتر بوده باشد ولی مثلا در جایی مانند استرالیا که امواج آن به آنجا رسیده است بخشی از خداپرستان آن ناحیه با اذن خدواند و رساندن خود به بالای کوه از طوفان در امان مانده باشند ولی در خاورمیانه که شدت آن بیشتر بوده است کنعان فرزند حضرت نوح نتوانسته باشد که جان خود را با رساندن به بالای کوه نجات دهد،ممکن است این اتفاق مشابه در سایر نقاط زمین نیز رخ داده باشد.