
در یک حدیث در حکت هشتم نهجالبلاغه از حضرت علی (ع) آمده است که:
از ویژگیهای انسان در شگفتی مانید که با پارهای پی مینگرد و با گوشت سخن میگوید و با استخوان میشنود و از شکافی نفس میکشد!
۱-چشم:درباره چشم حدیث به پاره اشاره کرده است که اگر به معنی پاره نگاه کنیم به معنی قطعه تکه و وصله به زبان امروزی چیز غیریکنواخت است که از اجزا و قطعات مختلفی که بههم وصل شدهاند تشکیل شدهاست. تصویر زیر متعلق به ساختار یکچشم است ساختار اجزای یکچشم با هم متفاوت است بهطور مثال عنبیه دارای ماهیچهها و رنگدانهها است و زلالیه یک ماده شفاف است که وظیفه رساندن مواد غذایی و مربوط نگهداشتن چشم را بر عهده دارد و خود ساختار قرنیه چشم میز از سه قسمت اپیتلیوم و استروما و اندوتلیوم تشکیل شدهاست. یا مثلاً لکه زرد مشخص شده در تصویر از بافتهای مخروطی تشکیل شدهاست و مشمیه چشم از جنس بافت پیوندی است و قسمت شبکیه از سلولهای مخروطی و استوانهای تشکیل شدهاست که اگر ما ساختار هر قسمت از چشم را برسی کنیم متوجه میشویم که آن قسمت با سایر قسمتها متفاوت است.
۲- زبان در حدیث به گوشتی اشاره شدهاست که انسان با آن حرف میزند این سخن از دیدگاه علمی کاملاً صحیح است؛ زیرا به هر کتاب علمی درباره ساختار زبان مراجعه بفرمایید در آنجا اشاره شدهاست که زبان یک ماهیچه است و گاهاً حتی گفته میشود که قویترین ماهیچه بدن است. جنس زبان از ماهیچههای مخطط است که ماهیچههای مخطط ۳۰ درصد از اجزای بدن ما را تشکیل دادهاند. حال نکته جالب این است که زبان در زیر خود دارای بزاقهایی است که در هضم غذا و مرطوب نگهداشتن زبان نقش دارند؛ ولی وظیفه تولید صدا به عهده عضلات حنجره است که با حرکت خود تارهای صوتی را تحریک میکنند و صدا را تولید و به زبان انتقال میدهند و جنس عضلات حنجره و تارهای صوتی نیز ماهیچهای است که بنا به اشاره روایت واژه گوشت نیز بر آن اطلاق میشود.
۳–شنیدن با استخوان قبلاً در یک پست دیگر به این موضوع پرداختهایم؛ ولی بهطور خلاصه میتوان گفت که آن قسمت از گوش که مجاری نیمدایرهای بنامهای چکشی سندانی و رکابی و یا نردبانهای شنوایی در آن قرار دارند دارای ساختار غضروف است که مشابه استخوانها است و قسمت رکابی که امواج صوتی را دریافت میکند یک استخوان است و ساختار استخوانی را دارد.
سخن پایانی: اگر هر کدام از فلاسفه غربی یا یونانی در هزار سال قبل به این زیبایی کالبدشناسی بدن را توضیح میداد جهان غرب مجسمه وی را از طلا میساخت؛ اما این سخنان از زبان حضرت علی (ع) در صحرای عربستان که اثری از کتاب و نوشتن نبود بیرونآمده است، بهراستی این مسئله میتواند در کنار هزاران فضیلت و بزرگواری مولی علی (ع) مدرکی برای اثبات حقانیت وی در نزد اهل علم باشد.