
خداوند متعال در آیه ۹۹ سوره الانعام فرموده اند:
وَهُوَ الَّذِی أَنْزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَأَخْرَجْنَا بِهِ نَبَاتَ کُلِّ شَیْءٍ فَأَخْرَجْنَا مِنْهُ خَضِرًا نُخْرِجُ مِنْهُ حَبًّا مُتَرَاکِبًا وَمِنَ النَّخْلِ مِنْ طَلْعِهَا قِنْوَانٌ دَانِیَهٌ وَجَنَّاتٍ مِنْ أَعْنَابٍ وَالزَّیْتُونَ وَالرُّمَّانَ مُشْتَبِهًا وَغَیْرَ مُتَشَابِهٍ انْظُرُوا إِلَى ثَمَرِهِ إِذَا أَثْمَرَ وَیَنْعِهِ إِنَّ فِی ذَلِکُمْ لَآیَاتٍ لِقَوْمٍ یُؤْمِنُونَ ﴿۹۹﴾
که در ترجمه های فارسی به این صورت است:
او کسی است که از آسمان آبی نازل کرد و بوسیله آن گیاهان گوناگون رویانیدیم، از آن ساقه ها و شاخه های سبز خارج ساختیم و از آنها دانه های متراکم، و از شکوفه نخل خوشه ها با رشته های باریک بیرون فرستادیم و باغها از انواع انگور و زیتون و انار شبیه به یکدیگر و بیشباهت هنگامی که میوه میکند به میوه آن و طرز رسیدنش بنگرید که در آن نشانه هائی برای افراد با ایمان
و کلمه “خَضِرًا ” در ترجمه های فارسی بصورت گیاه و جوانه و شاخه معنی شده است،اما این کلمه یک ترجمه دیگر نیز دارد و آن “سبز” است.[منبع]پس در نتیجه آیه به این صورت نیز قابل ترجمه است:
او کسی است که از آسمان آبی نازل کرد و بوسیله آن گیاهان گوناگون رویانیدیم، از آن سبز خارج ساختیم و از آنها دانه ازهای متراکم و از شکوفه نخل خوشه ها با رشته های باریک بیرون فرستادیم و باغها از انواع انگور و زیتون و انار شبیه به یکدیگر و بیشباهت هنگامی که میوه میکند به میوه آن و طرز رسیدنش بنگرید که در آن نشانه هائی برای افراد با ایمان
حال در این مطلب قصد داریم به این مساله بپردازیم که این واژه سبز اشاره شده به چه چیزی دلالت میکند؟
در برگها و اندامهای سبز گیاهان، ساختارهایی به نام کلروپلاست وجود دارند که حاوی مادهای به نام کلروفیل یا سبزینه هستند. این رنگدانهها به گیاهان این امکان را میدهند که انرژی نور خورشید را جذب کرده و از طریق فرایند فتوسنتز آن را به انرژی شیمیایی تبدیل کنند. در این فرایند، گیاهان ترکیبات آلی پرانرژی تولید کرده و اکسیژن آزاد میکنند. کلروپلاستها به طیف خاصی از نور حساس هستند و با استفاده از کلروفیل، انرژی فوتونهای نور را در مولکولهای شیمیایی ذخیره میکنند.
کلروپلاستها از واحدهایی به نام گرانول تشکیل شدهاند که بهصورت لایهای شبیه به قرص رویهم قرار گرفتهاند و نقش مهمی در جذب نور ایفا میکنند. علاوه بر کلروفیل، این اندامکها حاوی رنگدانههای فرعی مانند کاروتنوئیدها نیز هستند که به جذب طیف وسیعتری از نور کمک کرده و از سلولها در برابر آسیبهای ناشی از نور شدید محافظت میکنند.
کلروپلاستها از واحدهایی به نام گرانول تشکیل شدهاند که بهصورت لایهای شبیه به قرص رویهم قرار گرفتهاند و نقش مهمی در جذب نور ایفا میکنند. علاوه بر کلروفیل، این اندامکها حاوی رنگدانههای فرعی مانند کاروتنوئیدها نیز هستند که به جذب طیف وسیعتری از نور کمک کرده و از سلولها در برابر آسیبهای ناشی از نور شدید محافظت میکنند.

نکته جالب این است که همانطور که اشاره شد، کلروپلاستها مسئول تولید قند گیاه هستند که میوهها نیز از آن بهوجود میآیند. حال به آیهای که ذکر شد، بازمیگردم. در بخشی از این آیه آمده است: “از آن سبز خارج ساختیم و از آنها دانههای متراکم بیرون ساختیم.” میتواند به کلروپلاست یا ماده آن، یعنی کلروفیل یا سبزینه، اشاره داشته باشد. این که به این موضوع اشاره میکند که از آن سبز، دانه که میوه را بیرون آوردیم. این نکته از نظر علمی نیز کاملاً صحیح است، زیرا کلروفیل یا سبزینه وظیفه تأمین قند گیاه را بر عهده دارد که میوهها از آن تولید میشوند.
یک لحظه تفکر:
اگر قرآن کریم کتاب آسمانی نبود چطور میتوانست در ۱۴۰۰ سال قبل با این دقت به مسائل علمی که در طی قرون اخیر کشف شده است بپردازد؟
___
*تصاویر و برخی از نوشته های این پست از سایت فرادرس استخراج شده است.